De kunst van effectieve straatwerving

man in pak

Iedereen weet wat we bedoelen met de mensen (meestal jeugd) die op straat mensen proberen te werven voor bijvoorbeeld goede doelen. Ze zijn erg herkenbaar door hun opvallende jasjes, en hebben altijd pen en papier in de hand. Sommige mensen vinden deze vorm van straatwerving heel irritant, waar anderen er juist het mooie van inzien. Ze staan er immers vrijwel altijd voor een goed doel, dus probeer daarbij stil te staan als je ze weer eens ziet staan en ze spreken je aan. Straatwerving is immers niet voor niets nodig, want er zijn heel veel goede doelen die ontzettend mooie dingen doen waar ze jouw bijdrage kunt voor kunnen gebruiken.

Zelf aan straatwerving doen?

Heb je zelf een goed doel waar je straatwerving voor in wilt zetten? Ga er dan niet zelf mee aan de slag maar schakel een bedrijf in dat daar gespecialiseerd in is. Deze hebben namelijk mensen in dienst die precies weten hoe je dat zo effectief mogelijk doet. Het is namelijk echt een vak apart om mensen op straat aan te spreken en ze te vragen ergens lid van te worden. De meeste mensen zijn daar in eerste instantie helemaal niet van gediend, en het is een kunst om zelfs deze mensen zo ver te krijgen lid te worden. Straatwerving vereist hele sterke sociale vaardigheden, want je moet precies weten hoe je dat aanpakt. 

De focus op het nut van donateurschap

Het belangrijkste aspect aan fondsenwerving op straat is dat in zo’n gesprekje de focus wordt gelegd op het nut van donateurschap. Mensen moeten echt het gevoel hebben dat ze met hun (eventueel maandelijkse) donatie een verschil maken, en dat is nog niet zo makkelijk. Mensen willen namelijk heus wel helpen en veranderingen teweegbrengen, maar denken niet dat ze daar zelf iets mee kunnen. Dit is dus wel het geval, en aan de mensen die op straat donateurs werven dus de taak om zoveel mogelijk mensen zich daar bewust van te maken. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *