Van idee tot technische tekening

Technische tekeningen

Je hebt al een helder idee in je hoofd over de vorm een product. Om over te gaan op de fabricagefase heb je een duidelijke technische tekening nodig. Misschien heb je zelf al een schets gemaakt om alvast een iets toegespitster idee van het product te krijgen. Als je efficiënt wilt communiceren over het product, is een technische tekening essentieel om tot een geslaagd eindresultaat te komen. Zo’n tekening is namelijk niet zomaar een tekening die uit de losse pols is gemaakt. Ze worden op schaal getekend en bevatten allerlei symbolen en coderingen. Wanneer jouw product is gerealiseerd, blijft een technische tekening belangrijk om te bewaren. Bij onderhoud en controle wordt deze tekening namelijk gebruikt als leidraad.

Onmisbaar om informatie uit te wisselen

Je komt in technische tekeningen vaak verschillende soorten lijnen tegen. De dikte van de lijn staat voor een bepaalde toepassing. Vaak betekent een dikke lijn dat er bepaalde details worden aangeduid. En een dikke gemengde streeplijn betekent dat er een bepaalde afwijking is.

Symbolen hebben in ieder vakgebied bepaalde betekenissen. Zo zijn er symbolen voor verschillende trappen, zoals een rechte streektrap, spiltrap en een roltrap. Technische tekeningen zijn dus het middel om informatie op een efficiënte manier uit te wisselen. Wanneer er inspecties zijn wordt zo’n tekening gebruikt als hulpmiddel.

Producten laten maken

Ook als je producten wilt laten maken is een technische tekening belangrijk. Het hangt er vanaf welk product je wilt laten maken, wat voor soort werkwijze je kiest. Wanneer je een lastekening nodig hebt, ga je voor een werktuigbouwkundige tekening. Je kiest voor elektrotechnisch tekenen wanneer je graag een bedradingsschema of een aansluitschema op papier wilt hebben. Heb je een idee voor een bouwwerk? Dan ga je logischere wijze naar de kant van bouwkundig tekenen. Er zijn ook nog verschillende soorten technische tekeningen die je kunt laten maken. Dit hangt af van het doel waar je de tekening voor nodig hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *